Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

LELENCZY MERCI KIÁLLÍTÁSOKON ISMERI MEG A TÖBBIEKET – ZEITGEIST

2020.09.27

 

       cafe-budapest-2017_sajtotajekoztato.jpg   

 

 

 

 

 

 

    - És most tényleg csak emiatt verték le a falat?

    - IGEN!

    - HUÚH!

    - De majd helyre lesz állítva!

    - Akkor jó!

 

 

Műcsarnok hátsó termei gyönyörűek, üresen is el lehet őket csodálni, apszis és kereszthajók. Mercinek éves bérlete volt a Műcsarnokba, így minden tárlatvezetésen részt vett egy évig. Egyszer azzal kellett szembesülnie, hogy az egyik szép teremben két nagyméretű falról is leverték a vakolatot és a törmelék alatta állt fölhalmozva. Amit ő inkább félelmetesnek tartott, mint ötletesnek és inkább destruktívnak, mint konstruktívnak.

Egyik oldalon a fal nagy méretéhez képest kis betűkkel, kirakva egy szó: LOVE. A pusztítás rövid megtekintése után ment tovább, magában némi akasztófahumorral azt gondolta, hogy legközelebb hullák vagy levágott fejek lesznek a kiállításon egy PEACE fölirattal. De végül is a fal helyre lesz állítva! Hiszen a záró tárlatvezetés egyik kurátora, Petra megmondta! 

Aztán mentek tovább, voltak érdekes dolgok is a Műcsarnok: „Egyszerű többség” c. kiállításán. Lelenczy Merci annyira nézelődött, hogy kicsit lemaradt valahol így nem hallotta egy újabb nagy színtér, a körbefóliázott terem történetének elejét. Itt egy szép nagy teremből semmi sem látszott, négy falát elejétől a végéig fólia borította. Mikor becsatlakozott a többiekhez, a másik kurátor: Gábor épp azt ecsetelte, hogy a fóliát azért rakták föl, hogy a terem ornamentikáját kiradírozzák, az álmennyezetet pedig azért szedték föl, hogy oda bepillantást lehessen nyerni. „Uramisten!” Merci hüledezett magában és megkérdezte a férfi kurátortól:

 

- Akik az álmennyezetet leszedték, azok verték le a falat is?

- NEM!

- Nem???

 

Két rommá tett termet lehetett megtekinteni a kiállítás keretén belül! Egyik helyen a fal leverve fólia alatta, törmelékkel rajta. Másutt szintén fólia, onnan az üvegablakos álmennyezet hiányzott. Merciben joggal fölmerülhetett, hogy ugyanaz a ROMBOLÓ tábor csinálhatta mindkettőt. Emiatt föltette a férfi kurátornak a kérdést: Akik az álmennyezetet leszedték, azok verték le a falat is? A nemleges válasz kifejezetten meglepte. 

Szétverni a Műcsarnok gyönyörű termeit? A kiállítás nagyon életszerű és valóságot tükrözően pokoli volt. 

De eltántorítani akkor sem lehetett őt, tovább járta szorgalmasan a különféle helyeken lévő tárlatokat. Látni és tanulni akart, megtudni milyen a kortárs művészet. Nem csak a Műcsarnokba járt, hanem nagyon sok más helyre is, a Szépművészetibe, a Lumuba, a Kogart Galériába, (...)

 

VIP RECEPTION

COLD CANAPES

Smoked chicken crostini

Mini focaccia with roast beef and sweet pepper

Spicy Chinese beef salad on cucumber

Hungarian Salami

Tex mex vegetable tortilla

Shredded duck salad with bean sprouts

 

Festeni akart, egy angyalt szeretett volna megformálni! Rajzolni tudott, egyszer felvették egy rajzfilm stúdióba fázis rajzolónak. Festeni viszont sosem festett! 

Látni és tanulni akart, megtudni milyen a kortárs művészet!

Időnként ugyan kifakadt, például a Viziváros Galériában, amikor meglátott ott egy nagyméretű szürkére festett vásznat, művészeti alkotásként. Egy vászon lefestve szürkére, ez lenne a műalkotás? Muszáj volt elmondta a bánatát a galéria vezetőjének, hogy szenved ezektől a "műalkotásoktól", sokfelé megy és rosszak a tapasztalatai, egy múzeumban gumicsizmákat látott kiállítva és régi típusú mosdókagylókat. HÁT, MI EZ?

A Lumuban régi és ócska székek voltak egymás után felszögelve a falra. ÉS EZ MI? A Viziváros Galéria vezetője elmagyarázta neki, hogy ez a korszellem és jobb ha belenyugszik. Merci hálás volt a beszélgetésért, sok mindent megtudott és rajta volt, hogy belenyugodjon! Egy új szót is tanult: "ZEITGEIST"

Járt tovább serényen, sosem volt pénze, ezért hogy ingyen nézhesse meg a kiállításokat, elment az ingyenes megnyitókra. Ezeket az alkalmakat főleg a Pesti Műsorból nézte ki. Meghallgatta a megnyitó beszédet, megnézte a képeket vagy szobrokat majd távozott. Nem borozott, nem pogácsázott, nem vett részt a fogadásokon.

 

HOT CANAPES

Baked sausage roll

Fried mushroom with aioli dip

Vegetable spring rolls with chili sauce

Fish finger with creole mayonnaise

Sesame chicken fingers with hot and sour dip

BBQ Chicken Wing

 

Később "átesett a ló túloldalára", a képeket és a szobrokat felejtette el megtekinteni!

Mivel sokat járt megnyitókra, feltűnt neki, hogy pár embert mindenhol ott lát, naivan azt gondolta magában, hogy ezek festők illetve művészek. Később kiderült, hogy ezek csak potyalesők voltak. Egyikükkel, Reménytelen Rudival beszédbe elegyedett a Mai Manó Házban. Rudi bölcsész volt és bemutatta Mercit az ismerőseinek, a „hiénáknak”, és a nő aznap először ottmaradt fogadáson is, amin sok pogi volt és bor, beszélgettek és jóba lettek Rudival. Innen kezdve együtt járták a megnyitókat! Rudi bevezette őt a rejtelmekbe, akárhova mentek Rudi mindig valamit elmagyarázott neki és mutogatta az ő társaságában lévő embereket, (az ő szavával élve, a „HIÉNÁKAT”).

Merci csak nézett, számára ez egy teljesen új világ volt! Együtt jártak megnyitókról-megnyitókra napi rendszerességgel, és bár Rudi tényleg okos fiú volt, elsősorban csak a fogadások érdekelték. Mellette vált Merci egy "hiénává"!

 

SWEETS

Vanilla Créme Brulée

Chocolate and Pear Slice

Strawberry Cheese Cake

Dark Chocolate Brownie

Mini Chocolate Eclairs

 

Jól megértették egymást, mintha mindig ismerték volna egymást! Rudi bevezette őt a társaságba, a „hiénák” közé, akiket Rudi saját magával együtt megvetett. Az első adandó alkalommal, amikor egy filmes munkát ajánlottak neki, faképnél hagyva mindent és mindenkit, azonnal kiszállt a csapatból.

Lelenczy Merci is tovább lépett, a kiállítás megnyitókon kívül más típusú rendezvényeken is részt vett. Egy konferencián újabb ismerősre lelt, ettől kezdve Csiga Janót kezdte el kísérgetni, és időnként már Vip fogadásokra is bejutott!

 

szerző: Málnay Mónika / https://szubkulti.eoldal.hu/ 

kép: internet elérhetőségek

          img_20180807_091152.jpg

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.